‘Inspiratie zat’, echtpaar Joosse opent uit liefde voor stad winkel met alleen ‘Breda-kleding’

BREDA – Het echtpaar Jochem en Oona Joosse is helemaal gek van hun stad Breda. Zo gek, dat ze zaterdag een speciale winkel in de binnenstad openen met alleen maar kleding en accessoires geïnspireerd op de parel van het zuiden. Het getrouwde stel ontwerpt de kleding, genaamd Breda Originals, zelf en wil het net iets anders. “Er hoeft niet altijd groot Breda op het shirt, het mag ook subtieler.”

Jochem en Oona, allebei in Breda geboren en getogen, kwamen op het idee omdat ze in Breda mensen zagen lopen met ‘hoodies’ met daarop de naam van de stad in gotisch letters. De truien met capuchon worden voornamelijk gedragen door voetbalsupporters. Jochem en Oona wilden kleding die voor iedereen toegankelijk is.

Gaaf
Jochem begon op internet met de verkoop van een eigen Breda Originals t-shirt. Dat sloeg aan en het echtpaar besloot om de zaken en het assortiment uit te breiden. Vanaf zaterdag ook met een winkel in de Molenstraat in Breda.

“Het begon met één ontwerp”, zegt Oona Joosse. “En het was zo gaaf om er mee bezig te zijn dat we we dachten dat we nog wel veel meer konden maken.”

Liefde voor Breda
Jochem Joosse is ontwerper van beroep, dus de creativiteit is in huis. Samen met zijn vrouw geeft hij het kledingmerk een eigen gezicht, gedreven door hun passie voor Breda. “Het lijkt me geweldig als Bredanaars de liefde voor hun stad kunnen uitdragen. Wij zijn er zelf geboren en getogen en dat willen wij zelf ook.”

Oude merken
Het echtpaar Joosse probeert zich te onderscheiden van de al bestaande Breda-truien en t-shirts. Zij gaan bijvoorbeeld terug in het verleden. Zo hebben ze een t-shirt ontworpen met het soldaatje van Kwatta er op. Kwatta had vroeger een fabriek in Breda dat onder meer chocoladerepen produceerde.

Een ander voorbeeld is een t-shirt met daarop Loda Lientje, het uithangbord van de inmiddels gesloopte fabriek voor schoonmaakartikelen. “Breda heeft prachtige oude merken”, zegt Jochem Joosse. “Het lijkt ons geweldig om die weer in het straatbeeld te krijgen.”

‘Net iets anders’
“We willen net iets anders”,zegt Jochem Joosse. “Er hoeft niet altijd groot Breda op het shirt te staan, het mag ook een subtielere verwijzing zijn. Bijvoorbeeld met een verwijzing naar het militaire verleden van Breda of de KMA. Het mag ook aan de voetbalclub refereren of aan de historisch binnenstad.”

‘Inspiratie zat’, Breda Originals