Guido & Freek komen met Bredaas volkslied: Bij Ons in Breda
LUISTERBREDA – Zo’n beetje alle clichés komen samen in het nieuwe ‘Bredase volkslied’ dat het duo Guido & Freek vrijdagavond voor het eerst opvoerde tijdens Breda Live. Maar misschien wel juist daarom heeft ‘Bij ons in Breda’ alles in zich om een klassieker te worden die straks ook met carnaval of andere feestjes massaal wordt meegezongen in de kroegen.

Paul Verlinden 05-07-19
Bron: BN DeStem

De Bredase cabaretier Guido Weijers is de presentator van het muziekevenement Breda Live dit weekeinde op het Chasséveld. Behalve het aankondigen van de acts is er ook ruimte voor extra’s, zoals het vertolken van Bij Ons in Breda, dat hij samen doet met zijn assistent Freek Haverman uit Breda. Het nummer is door hen beiden geschreven, samen met Menno Goedhart.

“Het is gemaakt voor Breda Live als een soort Breda anthem, maar ik hoop dat we het op veel meer momenten gaan horen. Bijvoorbeeld met carnaval of na een avondje NAC in café ‘t Stammeneke”, zegt Haverman, die tevens werkt als opnameleider bij tv-programma’s en onder andere het Hossen op de Markt in Breda organiseerde.

Feestnummer
Met regels als ‘het leven is een groot feest, ja daar moet je zijn geweest’, de ‘trots van het zuiden waar de klokken luiden’, is het niet het meest originele lied, erkent Haverman volmondig. “Inderdaad ook de Mark en Aa en de paarse heide komen langs,” lacht hij. “Maar het is ook bedoeld als een feestnummer dat je gelijk goed mee kunt zingen.”

Het nummer kent verschillende tempo’s: een wat langzamere wals/polka-melodie wordt afgewisseld met een snelle discocarnavals-beat. “En er zit een vertraging in tegen het einde, waarna het weer helemaal los gaat,” aldus Haverman.

Het nummer is te vinden op Spotify, net zoals een nieuwe mix van die andere Bredase klassieker van Weijers: Als we gaan, dan gaan we met zijn allen.